Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Να διεκδικήσουμε την δική-μας γη, κάνοντάς την να γεννήσει αυτά που ξέρει

Τι σημαίνει ΑΕΠ? Μια περιεκτική ερμηνεία του δίνεται στην wikipedia.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι μας έλεγε ότι  το ΑΕΠ είναι ένας δείκτης «στον οποίο, δεν λαμβάνεται υπόψη η υγεία των παιδιών μας, η ποιότητα της εκπαίδευσής τους, η χαρά του παιχνιδιού...», «που δεν προσμετρά τη σοφία ή τη μάθηση, τη συμπόνια ή την πίστη στην πατρίδα», «που μετρά δηλαδή τα πάντα εκτός από αυτά που πραγματικά αξίζουν στη ζωή»... (βλ. σχετικό άρθρο από την Ημερησία)

Στην Wikipedia-πάλι μπορούμε να βρούμε μια ερμηνεία για την οικονομία της Ελλάδας-σήμερα.

Προσπαθώντας και 'γω να καταλάβω την-όλη κατάσταση σήμερα, θα "εικονοποιούσα" τους "μετρήσιμους " δείκτες της όπως παρακάτω.

Είναι γεγονός ότι μας είχαν βάλει στο μυαλό πολλές-πολλές "ανάγκες".

Για να ικανοποιήσουμε τις "ανάγκες" μας, πήγαμε και πήραμε "δάνεια" από τις ελληνικές τράπεζες, που υποσχεθήκαμε ότι θα ξεπληρώσουμε.

Η Ελλάδα-τώρα, για να ικανοποιήσει τις δικές της "ανάγκες", δανείστηκε δάνεια από διεθνείς τραπεζίτες και υποσχέθηκε ότι θα τα ξεπληρώσει, αφού (έλεγε πως έχει) ΑΕΠ (δηλαδή-έλεγε πως κάτι-έκανε).

Τα δάνεια που πήρε, οι υποσχέσεις που έδωσε, στο διεθνή τραπεζικό σύστημα "μετριούνται" ως χρήμα που οι διεθνής τραπεζίτες το έχουν ξανα-δανείσει.

Εμείς-παράλληλα ενεργούσαμε για να καλύψουμε τις "ανάγκες" μας και αγοράζαμε αγαθά (οικονομία= δράσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες).

Αλλά μικρό μέρος από τα αγαθά που αγοράζαμε ήταν από την Ελλάδα (που δεν παράγει και πολύ ΑΕΠ) και τα περισσότερα τα αγοράζαμε από αλλού (και έφευγε το χρήμα "έξω").

Κάποια στιγμή οι διεθνείς τραπεζίτες κατάλαβαν πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν μπορούσε να πληρώσει τα δάνεια, αλλά ούτε τους τόκους της γιατί δεν παρήγαγε ουσιαστικά κάτι (το ΑΕΠ της δεν διασφάλιζε ούτε τους τόκους απ' τα δάνεια που θα 'πρεπε να πληρώσει).

Έτσι της δάνεισαν κι άλλα λεφτά για (που της τα πήραν πίσω) για να πληρώσει τους τόκους. Με αυτό τον τρόπο, δεν μπήκαν νέα λεφτά στην οικονομία και το ΑΕΠ άρχισε να μικραίνει επειδή-απλά το ΑΕΠ της είχε μάθει-μόνο να μεταποιεί τα λεφτά που δανείζονταν.

Γιατί το κάνανε αυτό οι τραπεζίτες? Γιατί τα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα (τα χρέη της) το τραπεζικό σύστημα τα είχε κάνει χρήμα (νέα δάνεια κάπου αλλού) κι αυτό το χρήμα δεν πρέπει να χαθεί γιατί οι τράπεζες θα φανούν αφερέγγυες και το τραπεζικό σύστημα θα κλυδωνιστεί.

Τότε μας είπαν να περιορίσουμε τις ανάγκες μας και ότι δεν μπορούσαμε να πάρουμε νέα δάνεια γιατί και οι δικοί μας τραπεζίτες κατάλαβαν ότι είχαμε πάρει πάρα-πολλά και πρέπει ν' αρχίσουμε να τα επιστρέφουμε..

Τα αγαθά συνέχισαν να υπάρχουν (να μας τα στέλνουν απ' έξω) αλλά εμείς και η Ελλάδα είμαστε σε αδιέξοδο.

Τώρα μας έχουν βάλει να παρακαλάμε να βγουν πετρέλαια να μεγαλώσουν το ΑΕΠ. 

Τι σημαίνει αυτό? θα γίνουμε-όλοι "Εμίρηδες"? 

Πολλές χώρες έχουν πετρέλαια και όπως φαίνεται, ο πολύς-λαός, την βγάζει-δεν την βγάζει. Εδώ-πάλι, πολλές περιοχές της Ελλάδας εκμεταλλεύονται τις φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές τους, αλλά τα κέρδη πάνε-πάντα στους πολύ-λίγους και "εκλεκτούς". 

Αυτό σημαίνει ότι με μια πλατφόρμα πετρελαίου στο Αιγαίο, η χώρα θα πουλήσει το ρίσκο να γίνει το Αιγαίο μαύρη (κατάμαυρη στην κυριολεξία) θάλασσα. Θυμάστε τι έγινε με την πλατφόρμα της BP στον Ατλαντικό? Τι θα γίνει αν αυτό γίνει στο Αιγαίο? 

Δεν χρειάζεται να πάμε μακρυά και να "οραματιζόμαστε". Αρκεί ν' ακούσουμε το ανθρώπινο λόγο του παπα-Γιάννη Οικονομίδη απ' τα Οινόφυτα βλ. σχετικό group στο facebook και σχετικό ιστολόγιο που συγκρούεται με την ετοιμόγεννη κατάσταση εκεί που αυτή έχει ήδη συμβεί, στον μικρό του τόπο. Αν ήταν έτσι όλη η Ελλάδα, τι θα γίνονταν? 

Το απαράδεκτο νομοσχέδιο Natura που ετοιμάζεται να ψηφιστεί είναι άλλος ένας καλός δείκτης. 

Αυτό το τρομερό νομοσχέδιο, μας λέει ότι μπορείς να αγοράσεις να κάνεις χαλικάκια και να πουλήσεις ένα βουνό, ακόμα κι αν αυτό είναι σε ζώνη Natura (βλ. σχετικά αλλαγές επήλθαν στο άρθρο 5 καθώς επιτρέπονται πλέον οι εγκαταστάσεις νέων λατομικών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura) ενώ δεν θα μπορείς να χτίσεις ένα καλύβι από ανακυκλώσιμα υλικά (βλ. πρόσφατη σχετική ανάρτηση για την αρχιτεκτονική-με-τη-γη) και να βάλεις ένα μποστάνι για να επιβιώσεις.

Αυτός είναι ο κόσμος που μας ετοιμάζουν, η εύκολη λύση των "στρατηγικών επενδυτών" (που παν να μας προτείνουνε) δηλαδή να ξεπουλήσουμε το (φτηνό μας) περιβάλλον και 'μας (φτηνή) παρέα. Όχι με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας (αυτό είναι άλλο "πακέτο"), μα-με την εγκατάσταση βαριάς-ρυπογόνου βιομηχανίας που θα μας δίνει ένα μεροκάματα ίσα-ίσα για να επιβιώνουμε στο μοντέλο αυτής της αγοράς. 

Η μόνη διέξοδος που αντιλαμβάνομαι (και είναι ευχή μου), είναι να φανούμε ανώτεροι των περιστάσεων, να κατανοήσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες και να επαναπροσδιορίσουμε τους εαυτούς μας πάνω στην Ελληνική-γη για να χτίσουμε και πάλι την οικονομία μας σε μια σταθερή ισορροπία, με μικρότερους αλλά ποιοτικούς "κύκλους εργασιών". 

Χτίζοντας-παντού εδώ-πάνω, την-κάθε νέα αειφόρο κοινότητά-μας, διεκδικώντας την δική-μας γη κάνοντάς την να γεννήσει αυτά που ξέρει, αρνούμενοι σ' αυτούς που θέλουν να ξεράσουν πάνω της, να την αρμέξουν!


Υ.Γ. 
Βλ. σχετικές αναρτήσεις του ιστολογίου για τον κοινοτισμό (Οικοτοπία)