Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν...

... έχω την βεβαιότητα πως δεν είναι τα συστήματα που καταρρέουν αλλά οι κυρίαρχες ιδέες τους.

Έτσι, μπορεί πρόσφατα να ζήσαμε την πτώση του μορφώματος που λεγόταν υπαρκτός σοσιαλισμός, μα σήμερα φαίνεται πως ζούμε την πτώση του μορφώματος που λέγεται καπιταλισμός.

Και το κάνουμε αυτό με την "κυβέρνηση" (sic) των σοσια-ληστών μας. Όχι ληστών-λεφτών (δεν ξέρω-δεν λέω) μα: ληστών-ιδεών-αξιών και ονείρων.

Γιατί είναι προφανές ότι αυτή η σοσια-ληστική κυβέρνηση καθώς και πολλοί "αριστερίζοντες" έχουν πάρει το ρόλο του "ανάλγητου δεξιού", αντί της παραδοσιακής (και τελικά "αριστερότερης") δεξιάς που κάποτε είχαμε μάθει.

Ίσως το πρόβλημα στην κοινωνία-σήμερα να 'ναι η "ζούγκλα" της αγοράς, που κατάφερε να εκφυλίσει ακόμα κι αυτούς, τους "καλούς", "σοσιαλιστές".

Όμως μπορεί ο άνθρωπος, σε 10.000 χρόνια, να πήγε απ' τα ζούγκλα στο φεγγάρι, μα κάποιο ουσιώδες "bag" φαίνεται να υπάρχει μέσα-του και δεν μπορεί να συν-υπάρχει ως Άνθρωπος σε κοινωνία με τους Ανθρώπους. Έτσι εκτιμώ πως, κατ' ουσία, ο άνθρωπος ως Άνθρωπος δεν έχει εξελιχθεί και πολύ από τότε.

Στα πλαίσια αυτά και για άλλη μια φορά, στα αδιέξοδα των ιδεών, "Δεξιοί" κι "Αριστεροί": ψάχνονται.

Μα ως φαίνεται μεσ' την Ελλάδα σήμερα και πιθανών σε λίγο να φανεί κι αλλού (με την απαξίωση των πολιτικών κομμάτων και της πολιτικής σκέψης) η παραδοσιακή ορολογία (Δεξιά-Αριστερά) δεν μπορεί να εμπνεύσει.

Έτσι όταν αναρωτιούνται: πως είναι δυνατόν, αυτή την ώρα, η Ν.Δ. και ο Σαμαράς να μην έχουν "σηκώσει κεφάλι" μ' αυτούς απέναντι (?) δεν πιστεύω πως είναι ο κ. Σαμαράς που δεν μπορεί.

Είναι το σύστημα του νεοφιλελευθερισμού που παραδοσιακά εκφράζει  η "δεξιά", αυτό το οποίο βλέπουμε να καταρρέει.

Θυμάται κανείς τι ποσοστά μπορεί να έπαιρνε το ΚΚΕ όταν έπεφτε η Σοβιετική Ένωση? Δεν αποκλείω τα ίδια να πάρει σε λίγο και ο-κάθε "δεξιός" σχηματισμός.

Το πρόβλημα των "ντίτνιδων" που (ευτυχώς) και επιτυχώς, πρόσφατα διατυπώθηκε, υπάρχει {βλ. σχετικά πρόσφατη ανάρτηση περιμένοντας το ξημέρωμα (2)μα και "το Κόλπο" με την "ανάπτυξη" μας το παν κι άλλοι (βλ. το ΠΑΣΟΚ πριν κυβερνήσει).

Η κοινωνία, ολόκληρος ο κόσμος, ψάχνει Νέα Κόλπα

Το να βρεθούν και να διατυπωθούν-πολιτικά: είναι το στοίχημα.


Υ.Γ. 1
"Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζούσαν σε αυτόν (τον πλανήτη) ήταν συνήθως δυστυχισμένοι. Πολλές λύσεις είχαν προταθεί γι αυτό το πρόβλημα, αλλά οι περισσότερες ασχολούνταν με την διακίνηση μικρών πράσινων χαρτιών, πράγμα παράξενο, γιατί βασικά δεν ήταν τα μικρά πράσινα χαρτάκια που ήταν δυστυχισμένα."

Douglas Adams, Γυρίστε το Γαλαξία με ΩΤΟΣΤΟΠ εκδ. ARS LONGA, Αθήνα 1987

Υ.Γ. 2
Βλ. σχετικό άρθρο από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Το "ελπιδοφόρο" σκοτάδι του 2011