Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Για την πολιτεία 6. Οι φόροι

Κάθε πολίτης και κάθε νέος πολίτης, οφείλει να είναι ασφαλής στην πολιτεία.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει: να γεννηθεί σε ασφαλές νοσοκομείο, αν αρρωστήσει να γίνει καλά, αν του κάτσει μια "στραβή" να μπορέσει "να την βγάλει" και όταν γεράσει να πάρει σύνταξη. Επίσης πρέπει να κυκλοφορεί με ασφάλεια στον-όλο χώρο.

Αυτό, μαζί με το σχολείο και την εκπαίδευση μετά το σχολείο, είναι κάτι που πρέπει να το έχει ο κάθε πολίτης.

Και η πολιτεία οφείλει να έχει φροντίσει να κάνει έργο: να παρέχονται απλόχερα αυτά σε κάθε πολίτη.

Άρα πρέπει να υπάρχει η δίκαιη κατανομή, σύμφωνα με την οποία. καθ’ ένας να γνωρίζει ότι μέρος της εργασίας του, αποδίδεται στο εξαιρετικά σημαντικό συλλογικό έργο της πολιτείας.

Και γι αυτό πληρώνω τους φόρους στην πολιτεία.

Δεν ξέρω ποιος είναι ο "καλός" και ο "δίκαιος" φόρος. Ξέρω όμως ότι πρέπει να υπάρχει και πρέπει όλοι να επιμερίζουν ένα ουσιαστικό μέρος της εργασίας τους σε αυτόν.

Αυτό που ξέρω επίσης είναι ότι: όσο περισσότερο πολύπλοκα γίνονται τα συστήματα φορολόγησης, ο ανθρωπάκος θα αδράξει την ευκαιρία, για να ξεγελάσει την πολιτεία.

Γι αυτό απαιτούνται ορθά και κυρίως απλά συστήματα φορολόγησης.

Γιατί μόνο μέσα στην απλότητα του συστήματος, υπάρχει το ενδεχόμενο της συλλογικής έκθεσης, ελέγχου και αξιολόγησης του κάθε πολίτη (βλ. Υ.Γ.1).


Υ.Γ. 1
Δηλαδή, αυτό που οφείλει κανείς να καταγγείλει στις ελληνικές τράπεζες, δεν είναι η συγκέντρωση και η κυκλοφορία του χρήματος (ο ρόλος τους είναι, ας έχουν την ωριμότητα οι πολίτες να μην πάρουν τα δάνεια). Είναι όμως η μη-ανταποδοτικότητά τους στο έργο της πολιτείας και την λειτουργία της πόλης, αυτό που στις τράπεζες φαίνεται και το κρίνουμε.

Όμως είναι εξαιρετικά χρήσιμο, ο καθένας να εκτίθεται, να εκθέτει τα έσοδα- έξοδά του και τους φόρους που πληρώνει (την προσφορά του στο συλλογικό έργο της πολιτείας). Και ας τον αξιολογεί η πολιτεία, οι συν-πολίτες του, γι αυτό.

Ποσώς με αφορά το Facebook. Αλλά θα ’θελα πολύ να δω ένα απλό-εύχρηστο και απ' όλους προσβάσιμο Taxisbook (που θα αφορά και τον πολίτη, αλλά και την πολιτεία).

Υ.Γ. 2
Είναι κακό δηλαδή να ξέρουμε ποιός πληρώνει τί και τί γίνονται αυτά, αντί να νομίζει, ο κάθε ένας, πως χώνει -μόνος του- λεφτά σε μια μαύρη τρύπα?

Υ.Γ. 3
Βλ.: Για την πολιτεία. Ένα πείραμα, κ.α. σχετικές αναρτήσεις